Lindeboom Counseling

Grenzen aangeven

Een extra stapel werk op je bureau, terwijl je eigenlijk al tijd tekort komt. Koffie drinken bij die ene tante, die altijd wat op je aan te merken hebt, omdat dat toch zo hoort. Een schuldgevoel tegenover je kinderen omdat ze te veel schermtijd hebben, maar het je niet goed lukt nee tegen ze te zeggen. Of die ene kennis die altijd te dicht bij je staat, maar waar je niks tegen durft te zeggen. Grenzen aangeven is niet altijd makkelijk.

Soms voelen we onze grenzen wel goed aan, maar vinden we het ingewikkeld om ze op passende manier te uiten. Misschien vraag je je af wat je moet zeggen. Of je bent bang dat de ander niet goed zal reageren. Misschien wordt ze boos? Wil hij niet meer bevriend met me zijn? Denkt mijn baas dat ik lui ben? Het kan ook zijn dat je het zo spannend vindt dat je helemaal dichtslaat en dat je wel wilt, maar dat het gewoonweg niet lukt. Of, wat ons allemaal wel eens is overkomen, we beginnen goed maar zodra er wat tegengas komt gaan we toch weer overstag. Kinderen kunnen geweldig goed zijn in het overtuigen van hun ouders.

Grenzen aangeven

Wil je je grenzen aangeven, dan komt daar best nog wat bij kijken. Het is belangrijk dat je vanbinnen een gevoel, een besef hebt dat je het waard bent om voor jezelf op te komen. Dat jouw wensen en grenzen belangrijk zijn. Een positief zelfbeeld is dus ondersteunend bij het durven uiten van je gevoelens en van wat je wel en niet wilt. Ook is het helpend als je niet bang bent om eventueel in een conflict(je) terecht te komen. Weten wat je kan zeggen, welke lichaamstaal en uitstraling je hierbij in wilt zetten en hoe je standvastig kan blijven bij tegengas. Al deze aspecten komen aan bod bij Lindeboom Counseling. We onderzoeken wat je tegenhoudt en wat je zorgen zijn. Ook kijken we naar wat jouw ervaringen zijn wat betreft grenzen en hoe je kan werken aan kleine successen die je een groter zelfvertrouwen zullen geven.

Als je moeite hebt je grens te voelen

Misschien krijg je wel vanuit je omgeving het signaal dat je misschien wat vaker je grenzen aan moet geven. Of ben je veel moe, geïrriteerd, angstig en overweldigd, zonder dat je snapt waar het van komt. Dan kan het best zijn dat je moeite hebt om te voelen wat jouw grens is. Misschien heb je geleerd dat je vooral door moet zetten en even door de zure appel heen moet bijten. Waardoor je voorbij gaat aan je gevoel. Of heb je moeite met het in contact zijn met je lichaam en voel je daardoor de alarmsignalen niet. Soms gaat het zelfs zo ver dat je in een burn-out of depressie terecht komt als je te lang over je grenzen heen gaat. Bij Lindeboom Counseling gaan we op zoek naar het contact met je lichaam en ga je leren voelen wat jou vertelt dat je nee moet zeggen. We gaan oefenen met vertrouwen op deze sensaties en ze op tijd te signaleren. Daarnaast zullen we kijken naar hoe je je sterke kant die door wil zetten niet kwijt hoeft te raken, en toch trouw kan zijn aan jezelf.

Traumaverwerking

Als je moeite hebt met het aangeven van en vast houden aan grenzen, kan het zijn dat je in erg vervelende en misschien zelfs traumatiserende situaties terecht bent gekomen. Hier is ook aandacht voor in de therapie. Via lichaamsgericht traumawerk of bijvoorbeeld EMDR kunnen we bezig met het verwerken en loslaten van nare ervaringen. We kijken hierbij ook naar hoe ons lichaam kan blokkeren onder spanning en bedreiging. En hoe moeilijk het kan zijn, zeker na pijnlijke ervaringen, om dan toch in beweging te komen. Gevoelens van schaamte, schuld en ook boosheid, angst en verdriet komen vaak voor na grensoverschrijdingen. Hier gaan we mee aan het werk in de therapie. Je zal merken dat het op zal luchten om er over te praten en je zal beter in je vel gaan zitten. Doordat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en in je eigenwaarde zal je makkelijker je grenzen voelen en ook durven aangeven.

Klik hier voor meer informatie over traumaverwerking.

Wil hierover in gesprek, of is er iets anders waarbij ik je kan helpen? Neem contact op, zodat we kennis kunnen maken.

06-38518579

jantien@lindeboomcounseling.nl