Lindeboom Counseling

Omgaan met depressieve gevoelens

We voelen ons allemaal wel eens verdrietig of somber. Dat hoort bij de cadans van het leven. Maar wat als je je voortdurend erg verdrietig, lusteloos, leeg en somber voelt? Dan gaat er iets niet goed in je energiehuishouding. Het woord depressie lijkt in te houden dat er te weinig pressie, met andere woorden druk, is. Geen energie. Dat gevoel van geen energie is voor jou misschien erg herkenbaar. Maar ben jij ook benieuwd waar je al jouw energie aan verbruikt? En hoe je kan leren omgaan met depressieve gevoelens?

Wat is een depressie?

Als je geleerd hebt om bepaalde emoties, zoals boosheid of je verlangen naar vrijheid, niet te uiten of juist je kwetsbaarheid niet hebt mogen tonen, dan kan het een oplossing lijken om deze emoties te onderdrukken. Misschien zelfs helemaal weg te stoppen. Dat kost vreselijk veel energie. Bovendien zit er in jou een groot vat aan borrelende emoties, die geen uitweg kunnen vinden. Je bent voortdurend bezig de deksel op het vat te houden.

Ook als je een nare of bedreigende situatie hebt meegemaakt in je jeugd of verdere leven waaruit je niet kon ontsnappen, waarbij vluchten of vechten nutteloos (b)leek, kan je gehele systeem ervoor kiezen om zichzelf lusteloos of levenloos te maken. Dit lijkt de enige oplossing: er gewoon niet meer helemaal bij zijn en al je energie weg laten vloeien. Dit kan een naar en beangstigend gevoel zijn. Het is een heel oud soort overlevingsmechanisme en is op zich heel nuttig. Het is alleen wel de bedoeling dat je weer uit die toestand komt.

Symptomen depressie

Als dat niet lukt, dan blijf je vastzitten in deze levenloze overlevingsstand. Dit lusteloze, neerslachtige gevoel dat een langere tijd aanhoudt, is dan ook een van de symptomen van een depressie. Je hebt geen kracht meer om dingen te ondernemen en je sociale relaties lijden hieronder. De depressieve gevoelens en gedachten weerhouden je misschien om van fijne gebeurtenissen te genieten. Je hebt mogelijk een negatief zelfbeeld, gevoel van waardeloosheid, en schuldgevoelens naar je omgeving toe. Dit alles vergt veel energie van je, zowel geestelijk als lichamelijk. Er zijn gelukkig manieren om te leren omgaan met depressie en je energie weer terug te krijgen.

Leren omgaan met depressieve gevoelens

Tijd om die levensenergie weer positief te gaan gebruiken! Door op onderzoek uit te gaan in je lichaam en gedachten- en gedragspatronen, ontdek je waar jij je energie aan opgebruikt. Bij Lindeboom Counseling helpen wij je bloot te leggen wat jou triggert om in je overlevingsmechanisme van lusteloosheid te schieten. Daarna gaan we manieren vinden om deze weggedrukte emoties toch voorzichtig te uiten. Ook kan het helpen om EMDR in te zetten bij het verwerken van nare gebeurtenissen en het verlichten van pijnlijke herinneringen. Via verschillende therapieën en werkvormen brengen wij samen in kaart wat je lichamelijk kan doen om je energie bij je te houden. Alles op jouw tempo.

Wil je jouw depressieve gevoelens buitenspel zetten? Ons eerste counselinggesprek kan vaak al binnen een week plaatsvinden. Tijdens dit gesprek besteden we aandacht aan de kennismaking. Daarnaast analyseren wij samen wat er er op dit moment speelt en waardoor je depressie symptomen ervaart. Neem contact met ons op voor dit vrijblijvende kennismakingsgesprek door het formulier in te vullen. Of stuur een mail  of bel naar  06 38518579