Lindeboom Counseling

Omgaan met angst

Een monster onder ons bed. Een spook in de kast. Als kind heb je al angsten die op dat moment heel erg reëel voelen, maar niet reëel zijn. Dat weten we dan nog niet. Als volwassenen weten we over het algemeen dat er geen spook in de kast zit. Toch kunnen we voor veel dingen bang blijven en voelen die angsten wel heel werkelijk. Wat als ik morgen ongeneeslijk ziek blijk te zijn? Wat als andere mensen mij raar vinden? Wat als ik tijdens dit belangrijke overleg iets doms zeg? Wat als ik het niet kan? Omgaan met angst kan een hele uitdaging zijn.

Angst symptomen

Angst is een emotie, een gevoel in ons lichaam om ons in beweging te brengen. Angst kan daardoor een belangrijke, nuttige functie hebben: het waarschuwt ons voor gevaar. Dit maakt dat we die gevaarlijke situatie vermijden of ons klaar maken om de dreiging het hoofd te bieden. Beide kan een prima antwoord zijn op een mogelijk gevaarlijke situatie. In de oertijd vergrootte dit soort gedragingen zelfs jouw kansen op overleven in de natuur. Maar welke situaties zijn in ons dagelijkse leven nou nog echt gevaarlijk? Een feestje? Een sollicitatiegesprek? Een sportwedstrijd? Een relatie? Wat nou als deze dingen bij jou toch zo’n angst oproepen dat je er mee omgaat alsof je in zeer groot gevaar verkeert.

Angst kan schadelijk zijn wanneer dit oerinstinct optreedt bij schijngevaar. Als angst je belemmert in de controle over jouw leven. De angstklachten leiden tot het vermijden van een normale situatie, zoals een bedrijfsfeest of het aangaan van een relatie. Het heeft een negatieve invloed op je geluk, relaties en leven. Misschien blijft de wolk van angst wel constant boven je hoofd hangen. Je denkt aan niets anders meer, omdat je de angst symptomen zo akelig vindt. Dit leidt tot het mijden van nog meer situaties, en nog meer angstklachten. Een negatieve spiraal waar je zelf moeilijk uitraakt. Dan is het tijd om er wat aan te doen en je angst de baas te zijn.

Leren omgaan met angst

Misschien kwam je wel op onze website terecht met de vraag: ‘Hoe kan ik mijn angst overwinnen?’ Bij Lindeboom Counseling bieden wij een psycho-fysieke therapievorm waarmee jij jouw eigen veranderproces kan leiden. Tijdens een afgestemd traject onderzoeken wij wat je angst precies is. Samen brengen wij in kaart wat voor soort gedachten en overtuigingen jij over dreigende situaties hebt. Zo zijn er soms nog restanten van kinderangst, zoals het verlies van ouderliefde, aanwezig in je denkbeelden die in onze sessies naar boven komen. Of je hebt nare dingen meegemaakt in jouw jeugd of je verdere leven waar je nu nog last van hebt. Daarnaast kijken wij welke (doem)scenario’s bij jou een fight, flight of freeze reactie oproepen en waar je in je lichaam het meest de angstklachten voelt. Via verschillende werkvormen zoals gesprekken, ontspanningsoefeningen, aardingsoefeningen en praktische oefeningen zorgen wij dat je weer meer vertrouwen krijgt. Ook kan het helpen om EMDR in te zetten, zodat je nare herinneringen verwerkt en leert omgaan met angst.

Samen zetten wij je angst buitenspel, zodat jij weer aan de leiding staat. Ons eerste counselinggesprek kan vaak al binnen een week plaatsvinden. Neem contact met ons op voor dit vrijblijvende kennismakingsgesprek door het formulier in te vullen. Of stuur een mail  of bel naar  06 38518579