Lindeboom Counseling

Omgaan met burn-out

Voel je je moe, lusteloos, opgebrand? Heb je al een lange tijd last van aanhoudende spanningen en stress? Dan is de kans groot dat je overspannen bent en richting een burn-out gaat. Omgaan met stress kost veel energie. Je hele systeem is in een hyperalerte staat. Als dit te lang duurt, brand je onherroepelijk door je energie heen. Met genoeg rust kan je langzaam weer herstellen. Maar wat vaak gebeurt, is dat we weer op ongeveer dezelfde manier verder gaan als daarvoor. Wanneer je langdurig jezelf blootstelt aan stressveroorzakende situaties, dan is de kans aanwezig dat je overbelast raakt: een burnout.

Burn-out symptomen

Of iemand een burn-out krijgt, hangt af van de persoon en situatie. Iedereen reageert anders op stressvolle situaties. Een reorganisatie kan voor de één hevige spanningsklachten geven, terwijl de ander het makkelijker loslaat. De spanning en stress zitten in je lichaam. Als je teveel druk ervaart, raak je op den duur zo buiten je zogenaamde ‘window of tolerance’ dat je niet meer goed kan nadenken. Je overziet alles niet meer en er ontstaat een soort paniekerig gevoel. Je neocortex wordt gekaapt door je oeroude overlevingsinstinct dat zegt: nu vluchten of vechten.

Vooral wanneer de stressvolle gebeurtenissen zich opstapelen, kan dit oerinstinct je teveel worden. Je voelt je opgejaagd, prikkelbaar, angstig, krijgt hoofdpijn, en kan niet meer genieten van dingen. De klachten beginnen je te beperken in je dagelijks leven: op je werk, thuis, in je omgang met je omgeving. Ervaar jij ook dit soort burn-out klachten? Dan adviseren wij je hier iets aan te doen en niet te lang te wachten.

Leren omgaan met burn-out

Voor het herstellen van een burn-out moet je niet alleen genoeg rust nemen. Je hebt ook een actieplan nodig om ervoor te zorgen dat je niet doodleuk op hetzelfde pad gaat als daarvoor. Dan zit je namelijk binnen no time weer thuis. Op tijd leren ontspannen, je perfectionisme loslaten, hulp leren vragen, en je grenzen aangeven zijn een paar dingen die je kunnen helpen. Het is ook erg belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen welke omstandigheden tot zoveel stress hebben geleid. Als je weet wat je klachten veroorzaakt, dan kan je daar een passende oplossing voor zoeken.

Wij kunnen tijdens de gesprekken bij Lindeboom Counseling samen een plan maken, dat helemaal bij jouw valkuilen aansluit en je zo helpt omgaan met burn-out. Je kan via gesprekken, oefeningen en lichaamsgericht werk (lees hier mijn blog over lichaamsgericht werken) je draagkracht vergroten. Je leert je draaglast, waar mogelijk, voor jou verantwoord te houden en bij jezelf te checken of je nog binnen je ‘window of tolerance’ bent of eruit dreigt te vliegen. Allemaal ingrediënten om de kans zo klein mogelijk te maken op weer een burn-out. Ons eerste counselinggesprek kan vaak al binnen een week plaatsvinden. Neem contact met ons op voor dit vrijblijvende kennismakingsgesprek door het formulier in te vullen. Of stuur een mail  of bel naar  06 38518579