Lindeboom Counseling

Wat is lichaamsgerichte psychotherapie

In mijn praktijk werk ik eclectisch, dit betekent dat ik de methodes en technieken inzet die het meest passen bij jouw hulpvraag en jouw doelen. Een methode die ik veel gebruik is lichaamsgerichte psychotherapie.

Bij deze werkwijze worden lichamelijke sensaties, ervaringen en bewegingen meegenomen in de gesprekken. Door op deze manier het lichaamsbewustzijn te vergroten krijgen we een veel genuanceerder beeld van wat er in ons leeft. Wat we eigenlijk ervaren en voelen. Wanneer we spanning beginnen op te bouwen, of irritatie. Waar we van genieten en wanneer we ons vervuld of tevreden voelen. Ook kunnen we steeds beter onderscheid gaan maken tussen gevoelens en sensaties die ‘oud’ zijn en horen bij gebeurtenissen uit ons verleden en gevoelens die passen bij de situatie van nu. Emoties willen gezien, beleefd en ervaren worden. Dan kunnen ze hun natuurlijke beloop volgen van opkomen, ervaren worden en weer afnemen. Als wij op de een of andere manier bepaalde emoties niet willen ervaren, dan zetten we ze vast, door bijvoorbeeld bepaalde delen van ons lichaam aan te spannen. Via lichaamsgerichte psychotherapie kan je deze vastgezette emoties en de daarbij behorende herinneringen en patronen onderzoeken en loslaten. Hierdoor kunnen we steeds meer aanwezig zijn in het hier en nu. 

Hoe zet ik deze lichaamsgerichte therapie in?

Dit zal ik uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Denise meldt zich aan omdat ze veel last heeft van onrust. Ze kan gewoon niet stilzitten. Er is altijd beweging in haar lichaam en zodra ze op de bank ploft ziet ze alweer iets wat nog even gedaan moet worden. Tegelijkertijd is ze moe, kan ze niet goed genieten en vindt ze het spannend om haar grenzen aan te geven. We gaan in de eerste sessie meteen aan het werk met haar lichamelijke onrust. Ik vraag haar om haar houding aan te passen naar een zo ontspannen mogelijke manier van zitten, voeten op de vloer en rug tegen de leuning van de stoel. Ze voelt onmiddellijk de onrust opkomen. Ik vraag haar nieuwsgierig te zijn naar dit gevoel. Haar neiging is om te gaan wiebelen, friemelen en praten. Ik vraag haar om deze neigen te ervaren, maar het niet te doen. Ze oefent met het ervaren en accepteren van de onrust en komt er al snel achter, dat deze onrust eigenlijk andere sensaties en emoties overstemt. Er is spanning in haar maag, een onrustige ademhaling. Ze ontdekt dat ze het eigenlijk enorm spannend vindt om bij haar lichaam en haar emoties stil te staan. We werken een aantal sessies met deze ontdekkingen en onderzoeken waar in haar lichaam ze de onrust voelt, waar spanning en angst is en waar ze (oud, onverwerkt) verdriet en boosheid voelt. Er komt meer rust in haar lichaam en er komt ruimte om te voelen hoe verdrietig ze eigenlijk is en hoe gewend ze is om hard te werken, om te mogen krijgen waar ze behoefte aan heeft. Dit is een pijnlijke maar ook verruimende ontdekking voor haar. In de volgende sessies leert ze haar sensaties, beweging en emotie te volgen en te accepteren. Ze ontdekt haar onderliggende overtuigingen en wensen. Zo lukt het haar ook te kunnen voelen wat ze eigenlijk wel en niet prettig vindt, wanneer het nodig is grenzen aan te geven en rust te nemen en kan ze wat vaker genieten van wat er voor haar is, zonder er voor te hoeven werken. 

(Naam en verhaal zijn fictief.)

 

Wil jij ook ervaren wat je kan bereiken via lichaamsgerichte psychotherapie? Wil je je bewuster zijn van je lichaam en wat het je vertelt? Meer inzicht in en begrip voor jezelf en jouw patronen? Of wil je oude gevoelens verwerken en deze eindelijk los laten? 

 

Neem contact op, dan kunnen we kennismaken en aan de slag:

 

06-38518579

jantien@lindeboomcounseling.nl

Of vul het contactformulier op de website in.