Lindeboom Counseling

Negatief zelfbeeld veranderen

Hoe we opgroeien en wat we meemaken vormt het beeld wat we van onszelf en de wereld hebben. Ook genetisch krijgen we wat van onze ouders mee op het gebied van onder andere ons zelfvertrouwen en of we introvert of juist extravert zijn. Aan dit genetische stukje kunnen we niet zoveel doen, sommige dingen zal je moeten accepteren van jezelf. Leren omgaan met bepaalde eigenschappen die misschien niet altijd handig zijn. Maar in jouw zelfbeeld en beeld van de wereld, die ontstaan zijn door ervaringen en daaruit volgende overtuigingen, kan je wel verandering aanbrengen en zo je negatief zelfbeeld veranderen.

Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld?

Misschien heb je vroeger mensen of situaties op je pad gekregen die je het gevoel gaven dat je iets niet kon. Dit gevoel heeft je gevormd en daaruit is de overtuiging ontstaan dat je niet goed genoeg of machteloos bent. Of heb je als kind een gebrek aan liefde van je ouders of omgeving ervaren. Dit kan ook grote invloed hebben op je zelfbeeld. Je kan je niets waard voelen en je bent voortdurend op zoek naar bevestiging in je omgeving. 

Alles wat jij hebt meegemaakt, heb je in je onderbewuste opgeslagen. Een soort kamer gevuld met ervaringen, situaties, gedachten en gevoelens. Je leeft naar wat je in die kamer hebt staan. Bij een negatief zelfbeeld kijk je met een te kritische blik naar jezelf en je kunnen. Je vindt het makkelijker om negatieve in plaats van positieve punten op te noemen. Misschien zit je zelfs door een laag zelfbeeld vast in een onontkoombare spiraal van negativiteit.

Hoe kan je dit veranderen?

Gelukkig kan je die kamer opruimen, opnieuw inrichten met positieve gedachten en gevoelens. De kritische bril afzetten en omruilen voor een milde bril. Hierdoor zal je vriendelijker en met meer eigenliefde en eigenwaarde naar jezelf kijken. Je zal meer zelfvertrouwen voelen en makkelijker kunnen omgaan met tegenvallers, zonder dat je zelfbeeld er negatief door wordt beïnvloed. Dat zal er ook voor zorgen dat je minder gevoelig bent voor stress, angst en depressie. Het zal je levensvreugde vergroten.

Bij Lindeboom Counseling zoeken we in therapie samen naar de negatieve gedachten en overtuigingen die je hebt. Het begint met het herkennen en accepteren dat je negatief bent over jezelf of je omgeving. Daarnaast gaan we onderzoeken waar de negatieve overtuigingen vast zitten in je lichaam. Hoe zijn ze ontstaan en wat voor bewijs heb je dat je overtuigingen waar zijn? Door middel van gesprek, oefeningen en EMDR gaan we samen de negatieve gedachten ombuigen en zorgen dat je een realistisch beeld van jezelf en de wereld krijgt. Zo gaan we je negatief zelfbeeld veranderen in een realistisch beeld waarmee jij uit de voeten kan en waarmee jij steviger in je schoenen zal staan.

Wil je hierover contact? Bel of mail met Jantien: 0638518579 of jantien@lindeboomcounseling.nl

Je kan ook alvast zelf beginnen met zelfacceptatie via het doen van een bodyscan, zie deze blogpost.