Lindeboom Counseling

Wat is een bodyscan

Bij Lindeboom Counseling maak ik vaak gebruik van een bodyscan. Deze oefening geef ik ook vaak mee om thuis te doen. Hier uitleg over het waarom en hoe.

Veel mensen die bij mij aankloppen voor hulp hebben al veel nagedacht over wat er aan de hand is in hun leven of met henzelf en proberen ook via logisch nadenken een oplossing te vinden. Ze merken dat ze op een gegeven moment niet verder komen. Dan is er dus iets meer of iets anders nodig. In mijn praktijk werk ik onder andere lichaamsgericht. Dat betekent dat ik kijk naar wat het lichaam te bieden heeft aan informatie over het probleem en aan oplossingen. We laten dus de gedachten over iets los en zijn meer bezig met het ervaren. De bodyscan is hierin een handig hulpmiddel.

Wat is het niet?

De bodyscan is geen ontspanningsoefening. Vaak voel je je wel meer ontspannen als je ‘m hebt gedaan, maar het is niet het doel. Het is ook geen meditatie waarbij je oefent je niet te laten meevoeren door gedachtenstromen. Zowel ontspanningsoefeningen en meditatie raad ik regelmatig aan tijdens de sessies, maar het is beiden iets anders dan de bodyscan.

Maar wat dan wel?

bodyscan

Je gaat zitten op een gemakkelijke stoel en je gaat met je aandacht naar een deel van je lichaam. Je voelt hoe het daar is en probeert alle sensaties die er zijn op te merken. Dat is alles. Zo ga je door je hele lichaam met volle aandacht. Je onderzoekt je benen, rug, je buik, je schouders en armen en ook je nek, hoofd en gezicht. Het is puur onderzoek naar wat er zich aandient in je lichaam. Zonder erover na te denken, zonder spanning te willen laten ontspannen, zonder te oordelen. Je bent nieuwsgierig naar wat je lichaam aan je vertelt.

Wat kan je er mee?

Na de scan zelf kan je verschillende dingen doen met de informatie die je hebt vergaard.

Je kan een kriebelig gevoel in je buik misschien koppelen aan iets spannends dat je moet doen. Misschien heb je een emotie ervaren toen je je bewust werd van de gespannen spieren in je hals. Al deze informatie gebruiken we om bewustzijn te creëren over hoe het nou eigenlijk werkelijk met ons is, vanuit lijfelijk perspectief. Soms ‘weet’ je ineens heel duidelijk wat het echte probleem is waar je (eigenlijk steeds niet) mee aan de slag wilt. Je voelt de steen in je maag en je weet dat je je uit moet spreken over iets waar je al lang tegen aan hikt. Je voelt de druk achter je ogen en je beseft je dat je jezelf blind hebt gehouden voor problemen in je relatie. Het lichaam heeft een mooie manier om ons dingen te vertellen. Tijdens de bodyscan probeer je hiernaar te luisteren.

Tijdens de sessies werken we vaak verder met de informatie die je lichaam je geeft.  Als je de oefening thuis doet kan je er vaak zelf ook wat mee, het geeft je inzichten. Of je neemt je inzichten mee naar de volgende sessie om er dan aan verder te werken. Het helpt je sowieso bij het ervaren van jezelf en hoe het werkelijk met je gaat.

Ben je benieuwd naar de bodyscan en hoe je m zelf kan gebruiken? Binnenkort start ik een online training waarin deze oefening behandeld wordt. Kan je daar niet op wachten? Maak een afspraak via het contactformulier!