Lindeboom Counseling

Omgaan met stress

Als wij stress ervaren, kan dit ons stimuleren. Het geeft een impuls om hard te werken, haast te maken, door te pakken en dingen voor elkaar te krijgen. Nadat we de stress veroorzakende situatie hebben opgelost, komen we weer tot rust. Halen we adem en kijken we tevreden terug op de geklaarde klus. Meestal kunnen we goed omgaan met stress. Maar als wij de druk langer voelen of het lukt ons niet meer om tussendoor te ontspannen, dan kan stress erg vervelende gevolgen hebben. Allerlei lichamelijke klachten kunnen de kop opsteken, maar ook psychisch en emotioneel kan chronische stress ons uit balans brengen.

Stress symptomen

Stress zit in je lichaam, het is een vorm van hyperalert zijn. Klaar zijn voor de dingen die komen gaan. Als de stress te hoog oploopt, kan het zelfs zo zijn dat we niet meer helder na kunnen denken. Ons systeem gaat dan in een soort overlevingsstand: klaar om te vechten of vluchten. Als je lange tijd in deze overlevingsstand staat, kan dat soms tot onprettige, lichamelijke stress symptomen leiden. Je slaapt slecht, bent steeds moe, krijgt hoofdpijn, voelt een spanning in je schouders, en ga zo maar door. De symptomen van stress worden langzaam op steeds meer gebieden merkbaar. Je voelt je gespannen, reageert prikkelbaar op je omgeving, en zelfs een vraag als ‘hoe was je dag?’ kan teveel zijn. Uiteindelijk kan teveel of te langdurige stress zelfs leiden tot een burn-out. Dan wordt stress een probleem en ongezond.

Omgaan met stress

Voor ieder mens is stress anders. Daarom is het belangrijk om de signalen van spanning op tijd bij jezelf te leren kennen. Bij Lindeboom Counseling kan je terecht als je daar op dit moment zelf niet uitkomt. Samen helpen wij je weer op weg om stress te verminderen en te leren ontspannen. Tijdens onze counselinggesprekken ontdekken we wat je gevoelig maakt voor stress. Welke valkuilen liggen op je pad en hoe kan je in een stressvolle situatie weer ontstressen? Door verschillende ontspanningsoefeningen te doen waarbij de combinatie van lichaam, geest en gevoel samenkomt, leer je goed tot rust te komen. Door een oefening als de bodyscan leer je meer lichaamsbewustzijn en daardoor voel je je grenzen beter aan.

Wil je weer aan het roer staan en stress aan de zijlijn plaatsen? Ons eerste counselinggesprek kan vaak al binnen een week plaatsvinden. Tijdens dit gesprek besteden we aandacht aan de kennismaking. Daarnaast analyseren wij samen wat er er op dit moment speelt en waardoor je stress symptomen ervaart. Neem contact met ons op voor dit vrijblijvende kennismakingsgesprek door het formulier in te vullen. Of stuur een mail of bel naar 06 3851 8579