Lindeboom Counseling

Ik zit niet lekker in mijn vel

Deze uitspraak herken je vast. Van jezelf, vrienden, familie. Vaak betekent het per persoon iets heel anders. Want iedereen heeft natuurlijk een geheel eigen, uniek ‘vel’ om in te zitten! Wat betekent het voor jou eigenlijk, niet lekker in je vel zitten? Is het een gevoel van onrust? Lichamelijk ongemak? Dat alles niet zo soepel gaat als anders? Misschien slaap je slecht, of ben je prikkelbaar of ontevreden. Snel geraakt, verdrietig. Verveeld. Het is vaak een soort onbestemd gevoel. Je weet zelf ook niet goed wat er nou precies niet goed zit.

Je hebt vast allerlei oplossingen voor dit vervelende gevoel. Soms werkt het. Door iets te doen waardoor je afgeleid bent van jezelf kan je je vaak al snel beter voelen. Een leuke activiteit, een fijn gesprek, even lekker helemaal niks. We hebben allemaal dit soort oplossingen die heel goed kunnen werken en die ons weer goed in ons vel laten voelen.

Maar wat als het langer duurt, steeds terugkomt? 

Een andere manier om om te gaan met dit gevoel is om er niet bij weg te gaan, maar juist je nieuwsgier te gebruiken. Ga eens op onderzoek uit. Neem wat tijd voor jezelf, ga rustig zitten of liggen en stel jezelf wat vragen. Hoe voelt mijn lichaam zich? Is er pijn? Spanning? Onrust? Misschien voel je een knoop in je maag of een druk op je borst. Wat voor gedachten heb ik? Komt er steeds iets omhoog waar ik mee bezig ben? Is er een thema te herkennen? Wat voor emoties kom ik tegen in mijzelf. En hoe ervaart mijn lichaam die? Is er een plek waar het prettig is in mijn lichaam? Is er een beweging die ik zou willen maken?

We zijn geneigd om dat wat niet ‘goed’ is op te willen lossen en achter ons te laten. Maar een voorwaarde daarvoor is dat we eerst mogen aanvaarden wat er eigenlijk echt aan de hand is. De oplossing is vaak simpeler dan we denken. Aandacht, ruimte, compassie voor dat wat er in ons leeft. Vaak is dat al genoeg. Je kan dan vanuit dat gevoel van rust vanzelf beseffen wat je verder nodig hebt, zonder dat je jezelf voorbij hoeft te stuiven in je wens het vervelende gevoel ‘op te lossen’ of te vermijden.

Misschien moet je iets zeggen tegen iemand en heb je er te lang mee gewacht. Misschien is het tijd om je dagen wat anders in te gaan delen. Wie weet helpt het je als je jezelf meer uitdaagt en oefent met wat meer discipline. Of is het tijd om eindelijk weer gezond te eten en meer te sporten.

Misschien speelt er meer…

Het kan ook zijn dat je je realiseert dat er wat grotere thema’s spelen. Angst voor verandering misschien, of voor kwetsbaarheid. Oud verdriet wat gezien wil worden. Of ben je misschien boos ergens over en lukt het je niet om goed je grenzen aan te geven. Of om de boosheid los te laten of op een goede manier te uiten. Ook een gevoel van eenzaamheid en afgeslotenheid kan een gevoel geven dat je niet lekker in je vel zit.

Neem dat gevoel van ‘niet lekker in je vel zitten’ serieus. Geef het aandacht. Geef het toestemming om er te zijn. Mocht je merken dat je er wat meer mee ‘moet’ of wil, neem dan contact op voor een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kunnen dan kijken wat er speelt waardoor dit gevoel terug blijft komen en wat je daaraan kan doen. Zodat jij je weer goed kan gaan voelen over jezelf en weer kan genieten van je leven.